Când eram mică obișnuiam să desenez și să colorez destul de des, acestea fiind activități care îmi dădeau o stare de bine, înveselindu-mă instant. O bună bucată de timp am continuat să practic aceste activități, dar am realizat că de multe ori nu reușesc să le includ în rutina mea zilnică, scuza mea fiind lipsa de timp (lucru total neadevărat). În ultimii ani am fost fericită să văd apariția conceptului cărților de colorat pentru adulți, menite pentru a ne destresa și a ne face mai răbdători.

Am sesizat cât de repede a crescut populariatatea cărților de colorat pentru adulți, varietatea lor fiind din ce în ce mai mare (unele fiind legate de filme sau seriale, altele fiind realizate după desene animate populare, etc.). Am devenit în acest mod curioasă la rându-mi de toate laudele pe care toți le ofereau pentru aceste cărți și pentru ilustratorii care le-au realizat.

Multe dintre aceste cărți au fost publicate și în România, așa că aveți ocazia să vă bucurați de titluri cunoscute precum sunt: Grădina secretă, Oceanul dispărut și Pădurea fermecată de Johanna Basford, Tărâmul viselor, Paradisul tropical și Fascinanta lume a savanei de Millie Marotta, Suave zâne și gingașe prințese de Tomoko Tashiro.

Nu a mai durat mult până când am pus acuarelele și creioanele colorate la “muncă”, devenind extrem de entuziasmată în momentul când am văzut cum paginile care prindeau culoare într-o carte de acest tip îmi ofereau o satisfacție de care uitasem în ultima perioadă. Mi-am amintit de copilărie și de adolescență, de plăcerea pe care o simt când desenez și colorez, și am devenit instant mai fericită.

Odată cu venirea verii m-am apucat să colorez Oceanul dispărut, o minunată carte de colorat, ilustrată cu mult talent de Johanna Basford. Această carte este perfectă pentru perioada verii, toată tematica ei marină oferindu-ți clipe de relaxare și răcorire.

Nu trebuie să vă gândiți că durează mult până terminați de colorat o pagină (eu am terminat recent un desen ce conține două pagini), pentru că nimeni nu vă grăbește! Procesul de colorare este unul liber, scopul lui fiind de a vă recrea. Puteți lucra la un desen câteva ore, câteva zile, în funcție de cum vă permite timpul și cheful.

Sunt o serie de metode pentru colorat din care vă puteți alege pentru a oferi viață ilustrațiilor (acuarele, creioane colorate, carioci, combinații, etc.), și veți observa ce rezultate diferite obțineți, acest lucru aducându-vă extrem de mult entuziasm și satisfacție pentru toată “munca” depusă.

Chiar dacă nu sunteți o fire artistică, cărțile de colorat pot fi potrivite pentru voi, mai ales în acele clipe când vă simțiți stresați, obosiți, fără chef de a face ceva anume. Colorând, deveniți mai atenți, vă relaxați, uitați de grijile de peste zi, și descoperiți cum vă revine motivația pentru a vă continua celelalte treburi.

Eu sunt extrem de fericită de faptul că aceste cărți sunt la modă, și deja mă consider vinovată de colecționarea lor. Îmi place foarte mult să alternez între ele atunci când colorez, și mă bucur că fiecare în parte are desene atât accesibile, cât și complexe, potrivite pentru gustul tuturor.

Colorează împreună cu mine în Oceanul dispărut: