TREI LUNI DE VACANȚĂ ÎN TRECUT

Colecția: Clasic Comics
Număr de pagini: 40
Apărută pe 15 aprilie 2016 la LEX Comics
LEX Comics Facebook // Cumpără benzile desenate de pe LEX Shop

Sinopsis:
Un album desenat de Puiu Manu si scris de C. Diaconu.
Publicat initial cu peste 20 de ani in urma, albumul Trei Luni de Vacanta in Trecut este la fel de proaspat iar aventura este la fel de tentanta.
Rating: 4/5

Cei de la LEX Comics continuă să ne surprindă cu apariții la care nu ne așteptăm! Noua colecție pe care ei o aduc în prim-plan se numește Clasic Comcis, și se deschide cu un album intitulat Trei Luni de Vacanță în Trecut.

Desenat de Puiu Manu și avându-l alături pe scenaristul Constantin Diaconu, albumul acesta reunește, după aproape 25 de ani, benzile desenate care au marcat copilăria celor din anii ’90.

Cititorii revistei Universul Copiiilor au avut ocazia să se delecteze cu aceste benzi desenate, care de abia acum au fost colectate la un loc, pentru a le reda și altor generații plăcerea de altă dată, dar și pentru a le trezi o oarecare nostalgie celor care sunt deja puși în temă cu planșele ce apăreau într-o revistă dedicată copiiilor.

Spre deosebire de benzile desenate din zilele noastre, acest album a avut multe aspecte care l-au diferențiat cu mult.

Am sesizat lipsa culorilor (excepție face coperta), ceea ce m-a făcut să mă concentrez mai bine pe detaliile pe care Puiu Manu le-a realizat doar în alb-negru.

Formatul planșelor este unul diferit față de formatul cu care am fost obișnuită în comic-urile de acum. Pe o pagină încap până la 3 cadre (pe lățime), care alături de textul minuțios te vor face să dai paginile mult mai târziu față de cum ești obișnuit.

Am regăsit în cadrul acestui album adevărata muncă a anilor ’90, când mulți artiști lucrau mult mai mult la o creație de acest tip.

Povestea nu mi s-a părut nouă, însă pentru perioada în care a fost publicată era, cu siguranță, una extrem de atractivă. Perioada de timp în care se desfășoara acțiunea (anii 2090), călătoria cu o navă spațială, călătoria în timp, prezența unui robot, a unui savant ciudat și a unei grup de oameni ce va fi pus în dificultate de multe ori, toate alcătuiesc o creație care te va face să dorești și tu să te poți întoarce în trecut, pentru a vedea oameni preistorici sau chiar… mamuți!

Nu știu dacă oricine poate “digera” un comic vechi, lucru pe care l-am resimțit și eu pe alocuri. Textul elaborat, multitudinea cadrelor, te fac să te concentrezi asupra benzii desenate mai mult decât ești obișnuit. Pe alocuri poți deveni vag plictisit dacă nu ai răbdarea necesară (pe care o aveau toți copiii generației ’90).

Am apreciat mult fiecare pagină și îmi pare un pic rău pentru că încă nu mă născusem atunci când se publicau aceste benzi desenate. Cu siguranță că elementele SF din aceste pagini au avut un impact mare asupra imaginației cititorilor de acum aproape trei decade.

Mi-a plăcut să lecturez aceasta reuniune de benzi desenate în stilul anilor ’90, am simțit vibe-ul din acea perioadă, am descoperit tehnici ce nu îmi sunt prea cunoscute mie și am încercat să simt și eu entuziasmul copiilor care așteptau cu nerbdare revista Universul Copiiilor.

Pentru cei care sunt fani mari ai benzilor desenate clasice, acest album este o achiziție numai bună. Copiii deveniți acum adulți, pot să se bucure și ei de amintirile vremurilor de demult, prin lecturarea albumului Trei luni de vacanță în trecut. Complexitatea, detaliile și elementele științifico-fantastice îi vor cuceri pe mulți cititori. 🙂

Puteți găsi benzi desenate pe LEX Shop, sau să le găsiți în Inmedio, Cărturești, Librarium, Humanitas. Nu uitați să intrați și pe Facebook LEX Comics dacă vreți să stați la curent cu toate noutățile!