Traducator: Dan Dobos
Copertă: Cartonată
Numar de pagini: 528
Publicată în 2008 la Corint Junior

Synopsis:

Will Burrows este un baiat de paisprezece ani care locuieste in Londra.

Are putine lucruri in comun cu restul familiei sale, cu exceptia pasiunii mistuitoare pentru sapaturi, pe care o impartaseste cu tatal sau. Cand acesta dispare brusc, intr-un tunel necunoscut, Will decide sa investigheze disparitia tatalui sau impreuna cu prietenul lui, Chester. Curand, se trezesc in adancul pamantului, unde descopera un secret intunecat si infricosator, un secret care i-ar putea costa chiar viata.

Roderick Gordon locuieste impreuna cu sotia si copiii in Norfolk, iar Brian Williams in East London. Amandoi au fost dintotdeauna fascinati de sapaturile arheologice. Brian a copilarit in cartierul Edge Hill din Liverpool. Acolo a avut ocazia sa exploreze magnificul santier arheologic initiat in secolul al XVIII-lea de un om de afaceri local, Joseph Williamson – tunele destul de mari cat sa te plimbi cu trasura prin ele, care mai exista si astazi. Pentru Roderick Gordon, legaturile cu arheologia sunt si mai directe. Strastrabunicul lui, William Buckland, a fost considerat unul dintre intemeietorii geologiei, iar in 1924 a descoperit un dinozaur, care ii poarta numele. Atat Roderick, cat si Brian sunt fascinati de ideea existentei unei adevarate lumi subpamantene si citeaza, ca inspiratie, sistemele si constructiile subterane care exista sub atat de multe orase, cum ar fi: Paris, Roma, Moscova si New York.

Rating: 4.5/5

Tunele de Roderick Gordon şi Brian Williams este prima carte dintr-o serie de 6 volume (doar 5 sunt apărute la noi momentan). Această carte a fost binevenită pe lista mea de lectură deoarece, chiar dacă la început mi s-a părut oarecum simpluţă şi nu îmi promitea foarte multe, am descoperit că este acaparantă, plină de mistere, lumi necunoscute şi secrete.

Personajul principal, Will, este un băiat mai firav şi cu o înfăţişare ciudată deoarece are părul alb, spre deosebire de toţi membrii familiei sale (şi spre deosebire de orice alţi tineri asemenea lui). Greutăţile întâmpinate la şcoală din cauza colegilor răutăcioşi sunt atenuate de faptul că Will nu este singur ci îl are alături pe Chester, colegul şi prietenul său total opus lui, coleg care îl ajută pe Will de multe ori în situaţii neprevăzute. Tatăl lui Will poate părea un om nebun întrucât este acaparat de săpăturile subterane, lucru ce pare să nu fie văzut cu ochi buni de soţia sa. Will adoră să sape alături de tatăl său, fiind foare curios şi dorinc de a descoperi lucruri noi. Chiar dacă săpăturile celor doi nu dau mari roade, Will, alături de prietenul său Chester, are să descopere, odată cu dispariţia tatălui său, ceva de neimaginat.
Mi-a plăcut foarte mult subiectul cărţii, mult mai diferit de al tuturor cărţilor citite de mine până acum. Lumile subterane şi ceea ce se află acolo m-au făcut să citesc cu plăcere şi curiozitate fiecare pagină.

Adevărul despre originea lui Will şi cine îi este de fapt familia lui m-au lăsat cu gura căscată deoarece aceste lucruri au fost total neaştepate prin comparaţie cu începutul monoton şi normal al cărţii.
Will şi însoţitorii săi au parte de numeroase întâlniri cu noi creaturi inventate de autori (nu foarte multe la număr până acum). Siluete îmbrăcate în haine negre parcă de pe vremuri, cu ochelari negrii şi pălării ciudate pe cap îşi fac raidul prin oraşul lui Will, ei fiind observaţi în primă fază doar de tatăl său. Călătorii prin tunele şi locuri necunoscute, noi sentimente şi răspunsuri la întrebări vechi, fac ca Will să pornească în cea mai mare aventură a vieţii sale. Aventura găsirii tatălui său şi a descoperirii multor secrete şi necunoscuturi.

Abia aştept să citesc următorul volum din această serie! 😀 Finalul cărţii mi-a lăsat curiozitatea deschisă, aventura lui Will continuându-se mai departe. Sunt tare curioasă ce descoperiri va mai face personajul principal al cărţii şi care va fi de fapt finalul seriei (mai este până acolo dar deja îmi imaginez o grămadă de posibilităţi :D).

Recomand Tunele tuturor iubitorilor de cărţi presărate cu aventură şi mistere! Eu am nimerit cartea într-o perioadă super deoarece am avut norocul să ajung şi eu în subteran prin…tunele 😀 într-o salină. A fost o experienţă foarte frumoasă şi când am păşit prin tunelele vechi ale minierilor m-am gândit la sentimentele lui Will când săpa în subteran.

Citate:

“În depărtare, coşuri întunecate scoteau flăcări de un albastru-îngheţat şi aruncau fuioare verticale de fum care, netulburate de vreun curent de aer, se ridicau ca nişte stâlpi până în tavanul cavernei. Aici fumul se acumula într-o masă compactă care se unduia uşor, aducând cu suprafaţa unui ocean maroniu şi răsturnat.”

“Focul şi lumina şi dincolo de cercul de pietre, proiectând siluete de umbre blânde pe pământ şi pe pereţii pasajului. În centrul cercului, cu totul absorbit, doctorul aşezat turceşte mormăia încetişor, ştergând din carneţel o greşeală.

În momentul acela nu se gândea la nimeni altcineva. Era atât de obsedat de descoperirea lui, încât nimic altceva nu mai conta, absolut nimic.”

“Îşi băgă globul luminos în buzunar şi căută instinctiv sursa luminii verzui care conferea întregului peisaj o înfăţişare de ilustraţie din cărţile cu zâne. Era ca şi cum s-ar fi uitat la un oraş pierdut în adâncimile unui ocean. Nu putea să fie sigur, dar lumina părea să vină chiar din pereţi, atât de subtil, încât la început crezu că de fapt ei nu fac decât să o reflecte.”

Puteţi găsi această carte la librăria online Libris ! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi carti online, Libris fiind o librarie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la carti in engleza. Puteţi găsi la această librarie aproape orice carte vă doriţi.