recenzie carte moartea lui o-tsuya junichiro tanizaki editura polirom

Colecția: Biblioteca Polirom. Esențial
Gen: Literatură japoneză, Ficțiune, Romantism
Format: Broșată cu clapete
Număr de pagini: 168
Format: 130 x 200 mm
Traducător: Magdalena Ciubăncan
Data apariției: 2017 || Editura Polirom
Găsești cartea pe Târgul Cărții

Sinopsis:
Un roman despre patimă, erotism şi autodistrugere.O-Tsuya, singura fiică a proprietarului prăvăliei Suruga-ya, fuge într-o noapte de iarnă cu ucenicul Shinsuke. Îi ajută Seiji, un proprietar de vase de agrement, client al părinţilor lui O-Tsuya. Drumul pe care au luat-o cei doi este fără întoarcere: Shinsuke, uitînd de onestitatea care l-a ridicat întotdeauna în ochii celorlalţi, se descoperă ucigaş, un îndrăgostit pătimaş, un bărbat care adună fărădelege după fărădelege în drumul spre distrugere. O-Tsuya, pe de altă parte, o femeie ce se bucură de o viaţă neîncătuşată, lasă în urmă dragostea pentru iubitul ei şi alege un drum al plăcerilor, care ar fi trebuit să fie cel al căutării fericirii, dar…„În impresionanta clădire numită literatură, aş face zidurile cît mai întunecate, aş împinge înapoi în umbră lucrurile care-şi arată prea limpede forma, aş îndepărta decorul inutil. Nu am pretenţia ca acest lucru să fie făcut peste tot, dar poate că merităm măcar un loc în care să putem stinge luminile şi să vedem cum e fără ele.” (Junichiro Tanizaki)

„Tanizaki aparţine unei specii foarte rare de scriitori. El abordează anumite experienţe din romanele sale cînd cu delicateţe, cînd cu precizia brutală a unei feline.” (Kirkus Reviews)„Proza lui Tanizaki este la fel de răcoritoare şi de minunată precum o dimineaţă de iarnă.” (Publishers Weekly)

recenzie carte moartea lui o-tsuya junichiro tanizaki editura polirom

Scurtă și de efect, după cum au afirmat mulți, Moartea lui O-Tsuya este o lectură în care asistăm la o poveste tragică de dragoste, plină de situații neașteptate și de personaje care descoperă cât de fină este linia dintre iubire și ură.

Shinsuke este un tânăr care lucrează ca ucenic la prăvălia Suruga-ya. Aici, el se îndrăgostește până peste urechi de fiica propietarului. O-Tsuya este tânără și frumoasă așa că era puțin probabil ca Shinsuke să nu simtă atâta dragoste pentru ea.

Cu toate că și O-Tsuya se îndrăgostește de tânăr iar cei doi fug pentru a-și putea duce dragostea mai departe, aflăm că de multe ori dragostea poate fi unilaterală. O-Tsuya devine manipulatoare și sentimentele ei nu mai sunt împărtășite pentru Shinsuke. Aproape implorând-o pentru a nu-l părăsi, Shinsuke simte disperarea, mai ales în momentul în care află care este adevărata față a tinerei.

recenzie carte moartea lui o-tsuya junichiro tanizaki editura polirom

Editura Polirom a reușit, încă o dată, să mă bucure cu o carte faină a unui autor japonez. Cu toate că nu rezonez cu multe ficțiuni ale japonezilor, stilul lor este cel care mă relaxează și mă face să pătrund de fiecare dată într-un univers necunoscut.

Moartea lui O-Tsuya a fost o lectură scurtă, rapidă și la obiect, în care am văzut cum dragostea te poate transforma în ceva monstruos. Poți trece de la iubire la ură și răzbunare foarte repede, mai ales atunci când ești disperat să te prinzi de persoana pe care o iubești. Dacă sunteți fani ai autorilor japonezi, cred că nu ar trebui să ratați scrierea lui Junichiro Tanizaki!

recenzie carte moartea lui o-tsuya junichiro tanizaki editura polirom

Citate:

“— Ce fericită sunt să aud bătăile acestui clopot! E ca și cum ne-am face intrarea în scenă!
— Cât de netulburată poți tu să fii, O-Tsuya! i-a răspuns Shinsuke îngândurat.” (p.28-29)

“Afară ploaia se oprise de tot, iar pe cerul fără nori apăruse în miezul nopții luna, strălucitoare și rece. Acoperindu-și capul cu o glugă de un galben palid, tânărul a ieșit la drumul mare, trecând fără să fie băgat în seamă prin fața străjii de la răspântie.” (p.70)

“Shinsuke se așteptase la asemenea vorbe, dar când i-au fost aruncate în față atât de limpede, a tăcut, iar brațele i-au căzut inerte. Nu mai era nicio șansă de împăcare! La acest gând, l-a cuprins o tristețe înfiorătoare.” (p.162)