Apărută pe 25 februarie 2016 la LEX Comics
Număr de pagini: 208
LEX Comics Facebook // Cumpără benzi desenate de pe LEX ShopCIVIL WAR (#1 – #7)

Sinopsis:
În urma unei tragedii cumplite, în spațiul public apare un subiect neașteptat: trebuie supereroii să răspundă în fața autorităților și să se supună acestora? Căpitanul America și Iron Man, vechi prieteni și colegi în echipa Răzbunătorilor, au opinii divergente. Spiritele se încing și nu mai e decât un pas până la izbucnirea unui veritabil război civil! Scenaristul Mark Millar și artistul Steve McNiven divizează Universul Marvel, punând prietenii să lupte împotriva prietenilor, într-una dintre cele mai spectaculoase și de succes povești din toate timpurile!

Rating: 3.5-4/5

Încă de când am auzit de adaptarea cinematografică pentru Civil War, am cercetat un pic despre ce este această serie, însă nu am fost dumirită până nu am citit primul album Civil War, apărut la LEX Comics, album ce cuprinde 7 părți.

Albumul are în jur de 200 de pagini, arată fain de tot, imaginile sunt clare, colorate frumos, coperta este lucioasă, un pic grosuță, iar mirosul de bandă desenată proaspăt scoasă de la tipografie se va simți multe luni/ani de acum în colo. 😀

În timp ce citeam banda desenată, sau mai bine zis, când am ajuns la finalul ei, nu am putut decât să îmi spun un singur lucru: lumea Marvel a luat-o razna. Sau cel puțin creatorul ei, în acest caz Millar fiind vinovat.

Plot-ul acestei serii pornește de un accident provocat de acei supereroi care nu sunt cei “adevărați”, de “primă clasă”, cei care știu ce trebuie să facă în situațiile extreme. După ce o serie de tineri inocenți mor, guvernul ia hotărârea că supereroii trebuie înregistrați și demascați, pentru a se putea crea astfel o ordine, și să existe o încredere și din partea cetățenilor “terifiați”.

De aici, și până la nebunia care se iscă până la finalul albumului, nu este cale lungă. Se iscă Războiul Civil (Civil War) între supereroi, aceștia împărțindu-se în tabere: cei care se înrolează sub conducerea S.H.I.E.L.D., și rebelii, care nu sunt de acord cu decizia guvernului.

Cel care va fi de partea guvernului și va conduce armata supereroilor ce vor deveni “legitimați”, este nimeni altul decât Tony. În tabăra opusă, a rebelilor, în avem pe Căpitanul America, care își susține bine de tot punctele de vedere, la fel ca și Omul de Oțel.

Dacă de multe ori sunteți obișnuiți să râdeți alături de supereroi, de această dată nu prea o puteți face. Am simțit Războiul Civil cu adevărat, atmosfera apăsătoare, negativă și mohorâtă fiind prezentă de la început și până la sfârșit. Acest lucru nu mi-a plăcut chiar atât de mult, din păcate, însă m-am adaptat. Mare salvatoare a fost scena când Spider-Man s-a demascat în fața unei lumi întregi iar J.J.Jameson a căzut efectiv cu roatele în sus!

Chiar dacă grafică mi-a plăcut în cea mai mare parte (au existat și scene care nu mi s-au părut chiar atât de bine muncite), nu am trăit alături de persoanaje pe cât de mult mi-aș fi dorit. Războiul din lumea Marvel mi s-a părut relativ absurd, lucru pe care îl deduce și Căpitanul America undeva spre final, când totul devine mult prea intens, iar vieți multe încep să fie pierdute.

Ce va mai urma în acest Civil War, nu știu, însă îmi imaginez că lupta continuă, iar multe alte personaje vor muri.

Numărul mi s-a părut destul de bine realizat, însă nu mi s-a părut logică înlănțuirea evenimentelor, sau mai bine zis, nu am văzut logica acestui război (asta înseamnă că sunt în tabăra rebelilor?). Am avut parte de extrem de multe personaje prezente la acțiune, lucru ce mi-a dat de câteva ori o mică dificultate în a mă concentra asupra lor. Cu toate acestea, m-am bucurat de scenele create de ilustratorii Steve McNiven, Dexter Vines și Morry Hollowell. Dacă sunteți fani ai universului Marvel, vă invit să vă aventurați în acest război și să vedeți de partea cui sunteți: a guvernului sau a rebelilor? 🙂

Puteți găsi benzi desenate pe LEX Shop, sau să le găsiți în Inmedio, Cărturești, Librarium, Humanitas. Nu uitați să intrați și pe Facebook LEX Comics dacă vreți să stați la curent cu toate noutățile!