Titlul original: The Iron Trial
Seria: Magisterium
Gen: Ficțiune
Format: Hardback
Număr de pagini: 298
Format: 130 x 200 mm
Traducător: Roxana Olteanu
Data apariției: 18 noiembrie 2014 la editura Corint Junior

Sinopsis:
Focul vrea să ardă.
Apa vrea să curgă.
Aerul vrea să se ridice.
Pământul vrea să se lege.
Haosul vrea să devoreze.

Prieteni şi duşmani. Pericol şi magie. Viaţă şi moarte.

Majoritatea copiilor ar face orice pentru a trece Testul Fierului. Nu şi Callum Hunt. El vrea să-l pice. Toată viaţa lui, Call a fost avertizat de tatăl lui să stea departe de magie. Dacă trece Testul Fierului şi este admis la Şcoala de magie Magisterium, e sigur că îl vor aştepta numai lucruri rele.Aşa că face tot posibilul s-o dea în bară, dar ratează eşecul.

Acum, Magisterium îl aşteaptă. Este un loc pe cât de senzaţional, pe atât de sinistru, având sumbre conexiuni cu trecutul lui şi ascunzând iţele unui viitor incert. Testul Fierului este doar începutul, marele examen este încă o himeră…

Rating: 3.5/5

M-am apucat de lectura cărții Testul Fierului de Holly Black și Cassandra Calare având o mare curiozitate. Auzisem multe discuții despre această carte care deschide seria Magisterium, și nu știam dacă comparațiile făcute cu lumea magică din Harry Potter au o veridicitate sau nu. Pot spune că există anumite aspecte care te pot duce cu gândul la cărțile cu Harry Potter (trio-ul de prieteni, școala de magie, Devoratul Devoratorii morții/Dementorii, etc.), dar pe parcursul cărții nu mi-au sărit în evidență aceste lucruri.

Lectura mi s-a părut simpluță din punctul de vedere al exprimării, numai bună pentru copii. Ilustrațiile de la începutul fiecărui capitol sunt drăguțe, având un impact vizual plăcut asupra cititorului.

Cartea mi s-a părut frumoasă, pe alocuri puțin puerilă, pe alocuri extrem de atractivă, eventimentele având o serie de întorsături pe care nu mă așteptam. Am fost uimită la anumite faze, lucru ce mi-a plăcut mult, aceste momente fiind cele care cred eu că au salvat mult această carte.

Protagonistul, Callum Hunt, este un băiat care a avut o viață destul de ciudată, tatăl său interzicându-i participarea la orice lucru ce ar putea implica magia, școala de magie Magisterium fiind prima pe listă. Cu toate că băiatul va trebui să pice toate testele care îl vor admite spre Magisterium, el va fi uimit de ceea ce se va întâmpla, și se va bucura în același timp de cursul evenimentelor.

Mi-a plăcut că în cadrul acestei lecturi am avut parte de momente normale, de momente tensionate, de o prietenie creată între doi băieți și o fată (Call, Aaron și Tamara), de o școală de magie interesantă, în care se pare că reptilele sunt reprezentative, de personaje pozitive dar și de personaje negative (Devoratul, Călăreții Haosului, etc.), de profesori destul de plăcuți (Maestrul Rufus, Maestrul Rockmaple, Maestra Milagros).

Când vine vorba de elementele magice din această carte, pot spune că am rămas un pic confuză, întrucât simt că nu mi s-au impregnat așa bine în minte cum s-a întâmplat în cazul altor cărți.

Cu toate că am adorat și ador coperta cărții, nu am reușit să îi dau o notă maximă acestei lecturi, considerând că nu a fost îndeajuns de captivantă per total. Am fost însă atrasă de o serie de momente hazlii, sau tensionante, momente la care nu mă așteptam, așa că pot spune că voi dori să citesc continuarea acestei serii. 😀 Finalul mi s-a părut foarte interesant și sunt destul de curioasă de ce anume are să se întâmple în continuare. De asemenea, am înțeles că această serie va avea 5 cărți, lucru care mă face să îmi pun întrebări referitoare la câte lucruri au să se întâmple în cele 5 volume.

Nu am întâlnit elemente romantice în cadrul acestui volum, lucru care m-a bucurat. Nu știu dacă pe viitor vor apărea, însă pentru moment mi s-a părut că absența romantismului a fost un lucru bun.

Dacă vă plac cărțile cu magie, vrăjitori și vrăjitoare, prieteni, aventură, sunt sigură că veți găsi ceva pe gustul vostru în acest prim volum din seria Magisterium. Este numai bună de citit în orice sezon, însă anotimpurile friguroase parcă sunt printre cele mai potrivite pentru o carte magică! ^_^

Citate:

“În momentul acela, în ciuda a tot ce-i spusese tatăl său, Call vru cu tot dinandinsul să ajungă în Magisterium. Nu i se mai părea deloc întunecat sau înfricoșător, ci minunat. Ca și cum ar fi fost un explorator sau ca și cum ar fi plecat pe o altă planetă. Se gândi la cuvintele tatălui său:
Magii te vor tenta cu iluzii frumoase și cu minciuni bine gândite. Nu te lăsa păcălit.” (p.21)

“- Acum ne concentrăm, zise Tamara.
Call se uită la grămada de nisip. De data aceasta, când își fixă concentrarea asupra grămezii, i se păru că simte fiecare fir de nisip. În capul lui străluceau particule minuscule de scoici, alături de particule de cristal, pietricele gălbui și de stâncă. Încercă să-și imagineze că ridică toată grămada în mâini. Ar fi grea, dar nisipul i s-ar scurge printre degete și ar cădea pe jos. Încercă să nu se mai gândească la ce era în jurul lui – la Tamara și Aaron, la piatra rece de sub ei, la slaba adiere care plutea prin cameră – și își focaliză concentrarea numai pe lucrurile care contau cu adevărat: el și grămada de nisip. Nisipul părea perfect solid și ușor, la fel ca spuma poliuretanică. Era ușor să-l ridici. Putea sa-l ridice într-o singură mână. Cu un deget. Cu un… gând. Își imagină că-l ridică și că-l separă…” (p.94-95)

“Creatura se întoarse spre el.
– Discipolul-surpriză al lui Rufus. Până și pietrele au vorbit despre tine. Cel mai grozav Maestru a făcut o alegere ciudată anul acesta.
Lui Call nu-i venea să creadă. Până și Devoratul știa de scorul lui mizerabil de la test.
– Eu pot să văd prin măștile voastre de piele, continuă Devoratul. Pot să vă văd viitorul. Unul dintre voi va eșua. Unul va muri, iar unul dintre voi e mort.” (p.172)

“Lupii Călăreți ai Haosului își făcură apariția, pășind încet și fioros, împrăștiindu-se pe creasta dealului ca niște umbre. Erau uriași, mult mai mari decât toți lupii pe care Call și-i imaginase vreodată. Din fălcile căscate se scurgeau balele ca niște râuri. Ochii ardeau ca niște torțe, în ei se roteau spirale, iar Call avu aceeași senzație ciudată de mâncărime-arsură-sete. Haosul, își repetă el… Haosul vrea să devoreze.” (p.192)

Puteţi găsi această carte la librăria online Libris! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi carti online, Libris fiind o librarie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la carti in engleza. Puteţi găsi la această librarie aproape orice carte vă doriţi.