Recenzie: Ceaiuri medicinale si remedii naturale pentru a trata cu delicatete afectiuni marunte

Gen: Ficțiune
Format: Paperback
Număr de pagini: 192
Format: 15 x 21 mm
Apărută în 2013 la editura Litera

Sinopsis:
Ceaiuri, infuzii și decocturi pentru tulburări de somn, pentru anxietate și nervozitate, pentru căile respiratorii, biliare și urinare, pentru digestie și metabolism, pentru inimă și circulația sangvină și limfatică, pentru aparatul uro-genital, pentru probleme ale pielii, părului, ochilor, oaselor, mușchilor și articulațiilor.
Pomezi și loțiuni, uleiuri esențiale și remedii naturale.
Totul despre tratarea cu plante!

Rating: 5/5

Ceaiuri medicinale și Remedii naturale pentru a trata cu delicatețe afecțiuni mărunte este una dintre cărțile cu care m-am delectat în luna iunie. Probabil ați sesizat din prima că acest tip de carte este diferit față de ce am prezentat până acum pe blog dar, pentru că sunt și o fană a multor cărți medicinale (mai ales cele realizate într-o manieră delicată și cu ilustrații alături), am decis să îmbogățesc colecția de recenzii. 😀

Cartea de față este împărțită în cinci capitole: fitoterapie, cum se folosesc plantele medicinale, grădina plantelor simple, ceaiuri medicinale și leacuri de plafar, inventar de plante medicinale.

Fiecare capitol este frumos ilustrat și îi oferă cititorului informații de bază despre cum se culeg sau usucă plantele, alături de detalii despre numeroase plante care ne pot ajuta atunci când avem o afecțiune. În cuprinsul cărții putem să găsim cu ușurință ceea ce căutăm, plantele sau afecțiunile care ne interesează fiind ordonate alfabetic.

Ce mi s-a părut foarte de ajutor la această carte a fost faptul că plantele sunt însoțite și de câte o ilustrație a lor, permițându-ne și să vizualizăm planta despre care citim. Ilustrațiile mi s-au părut foarte frumoase și reușite, chiar reprezentând bine planta cu pricina. 😀

Dacă dorim să combatem o afecțiune printr-o metodă naturală, cartea ne oferă detalii despre ce plante putem folosi și în ce modalitate să le utilizăm pentru a ne ameliora sau trata anumite simptome.

Pentru toți cei care cred în puterea vindecătoare a plantelor, recomand această carte! Este foarte bună la casa omului, nu ocupă spațiu însă poate face minuni. 😀


Citate:

“Imediat după recoltare, plantele se pun la uscat, fază ce permite eliminarea aproape totală a apei din plante. Dacă plantele culese sunt pline de praf sau de noroi, le puteți spăla și apo usca folosind aer cald. După spălare sortați-le pe specii: plante aromatice, bunăoară menta, nu trebuie uscate împreună cu cele nearomatice. Fiți foarte grijulii cu rădăcinile: trebuie spălate foarte bine, apoi tăiate bucăți mici de 1-2 cm, după care se poate continua cu procesul de uscare.” (p.17)

Săpunariță (Saponaria officinalis)
Familie: Cariofillaceae
Habitat: soluri nisipoase până la 1600 m
Recoltare: martie-mai (tulpină și frunze), octombrie-noiembrie (rădăcină)
Utilizare: tulpinile, frunzele și rizomii se folosesc uscate
Proprietăți: depurativ, diuretic, tonifiant.
Uz intern. Decoctul de rădăcini stimulează ficatul și tratează dermatoze, eczeme și dureri reumatice.
Uz extern. Decoctul de rădăcini se aplică pe o bucată de tifon contra psoriazisului. Infuzia de plantă se folosește ca șampon pentru întărirea părului subțire și deteriorat, precum și ca detersiv pentru piele delicată sau afectată de acnee. În trecut rizomul se folosea pentru spălarea lânii, iar cu planta se preparau paste de dinți în casă.
Atenție. În doze mari poate afecta aparatul digestiv. Dacă se lasă la macerat în apă poate deveni toxică, iar saponina poate fi otrăvitoare dacă e consumată în exces.” (p.88)

Puteţi găsi această carte la librăria online Libris! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi carti online, Libris fiind o librarie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la carti in engleza. Puteţi găsi la această librarie aproape orice carte vă doriţi.

2017-09-08T20:08:12+00:00

4 Comments

 1. Raluca P. July 10, 2015 at 10:12 pm - Reply

  Foarte frumos ilustrată! Îmi aduce aminte de cărțile bunicii, în care se găsesc leacuri pentru tot felul de afecțiuni. 🙂

 2. Gabriella July 14, 2015 at 11:45 am - Reply

  Arată super drăguț cartea și cred că e și de ajutor. 🙂 Apropo, îmi plac foarte mult pozele pe care le faci.

 3. Simona July 14, 2015 at 11:51 am - Reply

  Exact, Ralu!! Și pe mine mă duce cu gândul la bunici sau la o căsuță simpatică la țară plină cu ierburi din grădină. <3

 4. Simona July 14, 2015 at 11:51 am - Reply

  Mersi mult, Gabi! <3 Am descoperit niște sfaturi extrem de utile în carte. Sper să nu fie nevoie să le aplic prea des. :-))

Leave A Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree