Recenzie: Fangirl de Rainbow Rowell

Gen: Young Adult, Contemporany, Romance, Realistic Fiction
Număr de pagini: 474
Editura: Macmillian
Copertă: paperback
Publicat la editura St. Martin pe 10 Septembrie 2013
Goodreads

Sinopsis:
A coming-of-age tale of fan fiction, family and first love.

Cath is a Simon Snow fan.

Okay, the whole world is a Simon Snow fan…

But for Cath, being a fan is her life—and she’s really good at it. She and her twin sister, Wren, ensconced themselves in the Simon Snow series when they were just kids; it’s what got them through their mother leaving.

Reading. Rereading. Hanging out in Simon Snow forums, writing Simon Snow fan fiction, dressing up like the characters for every movie premiere.

Cath’s sister has mostly grown away from fandom, but Cath can’t let go. She doesn’t want to.

Now that they’re going to college, Wren has told Cath she doesn’t want to be roommates. Cath is on her own, completely outside of her comfort zone. She’s got a surly roommate with a charming, always-around boyfriend, a fiction-writing professor who thinks fan fiction is the end of the civilized world, a handsome classmate who only wants to talk about words… And she can’t stop worrying about her dad, who’s loving and fragile and has never really been alone.

For Cath, the question is: Can she do this?

Can she make it without Wren holding her hand? Is she ready to start living her own life? Writing her own stories?

And does she even want to move on if it means leaving Simon Snow behind?

Rating: 4.5/5

Vai, deci, nu ştiu exact de unde să încep cu această carte! Mă bucur foarte mult că mi-am luat-o din Braşov şi am plimbat-o după mine o vreme, umplând-o cu amintiri! ♥ Acum, după ce am citit-o, pot spune că mi-a plăcut şi conţinutul acesteia.

Cred că este una dintre cărţile mele preferate ale acestui an dar şi din totdeauna. A fost o carte atât de drăguţă şi plină de emoţie, m-am regăsit în Cath mult mai mult decât m-aş fi aşteptat şi am îndrăgit majoritatea personajelor, chiar şi pe Reagan care l-a început m-a înspăimântat cel mai probabil la fel de mult cum a speriat-o şi pe Cath.

Nick, personaj secundar, a fost destul de simpatic (chiar dacă spre final mi s-a părut un mic ticălos) şi mi-a plăcut că alături de el Cath a reuşit încet-încet să îşi lărgească numărul de activităţi pe care le făcea în timpul liber.

Wren, sora geamănă a lui Cath, m-a dezamăgit destul de mult dar spre final am fost surprinsă să aflu lucruri care au făcut-o să crească în ochii mei. Nu mi-a plăcut modul ei de abordare al vieţii de facultate şi ignoranţa de care dădea dovadă atunci când cei dragi încercau să o aducă pe calea cea bună. Courtney, personaj terţiar, m-a enervat de fiecare dată când îşi făcea apariţia şi cu siguranţă că nu mi-ar fi plăcut să stau alături de ea într-o cameră de cămin pe timpul facultăţii.

sursa: Tumblr

Levi, personaj important al acţiunii, mi-a plăcut nespus de mult chiar dacă o dată a dat-o în bară şi îmi venea să îl arunc de la etaj pentru mica sa scăpare!

Cath, personajul principal din Fangirl este cu siguranţă preferata mea din această carte! Cu toate că pare o persoană destul de retrasă, are şi ea latura ei sălbatică (de care va da dovadă mai târziu :D). Pasiunea ei pentru fanfiction-ul despre Simon Snow, la care scrie încontinuu de cele mai multe ori, este născută din teama ei la a renunţa la trecut şi de a trece într-o nouă etapă a vieţii dar totul este bine când se termină cu bine şi când aceasta va face o oarecare ordine în viaţa ei, punând lucrurile în balanţă.

Nu ştiu ce părere au avut alţi cititori despre povestea cu Simon Snow (o serie de cărţi de tipul Harry Potter pe care autoarea le-a inventat). Fiecare capitol se deschide cu un citat legat de Simon Snow. La început, mi s-a părut oarecum interesantă ideea dar pe parcurs am devenit plictisită de acest lucru şi nu am fost prea atrasă de aceste personaje din lumea lui Cath. Am scăzut 0.5 steluţe din nota cărţii pentru că pe parcurs mi s-a părut un pic exagerat faptul că autoarea a inclus până şi în interiorul capitolelor citate din fanfiction-ul său despre Simon Snow. Şi prin citate, mă refer chiar la pagini întregi (5-6)! Acest lucru s-a întâmplat de câteva ori şi m-a enervat pentru simplul fapt că voiam să aflu mai mult despre cum avea să evolueze adevărata acţiune a cărţii nu cea din fanfiction-ul lui Cath. Faptul că au apărut acele pagini din fanfiction-ul lui Cath m-a bucurat doar pentru că exista şi Levi acolo undeva, ascultând cum Cath citea din creaţia sa.

Este prima carte a autoarei Rainbow Rowell pe care o citesc şi pot spune că mi-a plăcut foarte mult stilul acesteia. M-a prins încă de la primele pagini şi m-am trezit că am citit în unele zile câte 100 de pagini odată, curioasă de ce avea să se întâmple în viaţa lui Cath.

Acţiunea cărţii nu se concentrează numai pe o poveste de dragoste ci surprinde de fapt viaţa unei fete pe timpul facultăţii, schimbările care se petrec în momentul când trece la noua etapă în viaţa ei. Nu doar începerea facultăţii este dificilă pentru Cath dar şi distanţarea faţă de sora sa Wren, problemele tatălui său, apariţia mamei sale care o abandonase, despărţirea de iubitul său, toate toate se adună în sufletul unei adolescente care se ascunde într-o lume imaginară pe internet unde pare să aibă mai mulţi prieteni decât în realitate.

Vă invit să citiţi şi voi această carte minunată dacă nu aţi făcut-o până acum şi aştept părerile voastre dacă aţi făcut-o deja! Plănuiesc să citesc toate cărţile autoarei şi sper să nu fiu dezamăgită de niciuna! ❤

Citate:

“You’re not the ugly one.” Levi grinned. “you’re just the Clark Kent.”
Cath started checking her e-mail.
“Hey, Cath,” Levi said, kicking her chair. She could hear the teasing in his voice. “Will you warn me when you take off your glasses?”(p81)

sursa: Tumblr

“Do you need anything else?” she asked.
He shook his head. Cath took a step backwards and he caught her hand. She ran her fingers along his palm, pulling away.
“Good night,” she said.
“Good night, sweetheart.”(p347)

Cath ate the banana and held on to his gaze. “I’d give you the moon right now” she said.
Levi’s eyes flashed happily, and he hitched up an eyebrow. “Yeah, but would you slay it for me?”(p367)

sursa: Tumblr sursa: Tumblr
2017-09-08T20:09:29+00:00

One Comment

  1. irimlg September 30, 2014 at 6:06 pm - Reply

    si mie mi-a placut super mult <3

Leave A Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree