Gen: Young-Adult, Science Fiction, Distopie, Fantasy, Romance
Număr de pagini: 392
Publicat în 2013 la Editura Trei

Synopsis:

O fată trebuie să facă o alegere cumplită.
Părinţii ei? Morţi.
Fratele ei? Bolnav.
Salvarea? Este posibilă… Cu preţul de a fi altcineva!
În cine poate să aibă încredere?
În nimeni.
Bine aţi venit într-un Los Angeles al viitorului!
Un război biologic a decimat polulaţia de vârstă medie. Au supravieţuit doar cei care apucaseră să fie vaccinaţi: tinerii şi bătrânii.
Callie, în vârstă de şaisprezece ani, descoperă Banca de Corpuri unde adolescenţii îşi închiriază trupurile adulţilor înstariţi ce îşi permit luxul de a redeveni tineri.
Dar neurochipul ei funcţionează greşit, iar Callie ajunge să afle lucruri pe care nu trebuia să le ştie şi ia cunoştinţă de planul diabolic al Băncii de Corpuri…

Rating: 4/5
Nu am citit foarte multe distopii la viaţa mea dar cele câteva pe care le-am testat au fost destul de potrivite pentru gusturile mele. De această dată am decis să testez Starters, prima carte din seria Lissei Price. 
Am considerat începutul acestei cărţi destul de interesant şi, cu cât am citit mai mult, am devenit mai curioasă de ce avea să se întâmple în continuare. Protagonista acestui volum, Callie, este cea care se simte responsabilă de a avea grijă de fratele ei bolnav Tyler. După moartea părinţilor celor doi, aceştia devin nişte fugari, trăind cu frica în sân de pe o zi pe alta deoarece locuiesc ilegal în clădiri uitate de lume. Alături de Callie şi Tyler se află Michael, prietenul lui Callie. Cu toate că în prima carte a cărţii am sesizat o apropiere între Callie şi Michael, lucrurile se schimbă de-a lungul evoluţiei acţiunii. Plecarea lui Callie pentru a obţine banii de care cei trei au nevoie pentru a trăi este un moment declanşator pentru viitoarele lucruri ce au să se petreacă. 
După războiul sporilor care a omorât o mare parte a populaţiei, cei rămaşi în urmă sunt ori fugari asemenea lui Callie, renegaţi, sau Enderi care au o vârstă înaintată (de cel puţin 100 de ani). Implicarea lui Callie cu Banca de Corpuri, mai bine zis implicarea ei în cadrul Destinaţiilor Speciale, face ca aceasta să ia parte la ceva ce nu şi-ar fi putut imagina niciodată. Secretele pe care DS le ascunde sunt de neimaginat iar cei care au să sufere sunt tinerii rămaşi singuri în familie. 
Contactul lui Callie cu DS o vor face pe aceasta să ia contact cu lumea bogată (nu voi preciza circumstanţele exacte) iar amintirile legate de trecutul ei modest dar frumos o năpădesc de multe ori, reliefându-i trăirile interioare.
Mi-a plăcut foarte mult legătura strânsă dintre Callie şi Tyler, dragostea lor frăţească fiind una foarte frumoasă. Am fost fericită ca volumul a avut un sfârşit destul de fericit însă volumul următor va abunda în numeroase amănunte care îl vor face pe cititor să rămână surprins (eu, una, aşa presimt).
Am fost foarte, foarte uimită când am descoperit marea prostie pe care are să o facă Michael (citiţi ca să descoperiţi!) şi acela a fost un moment în care chiar m-am gândit iar la care va fi de fapt relaţia lui Callie cu el în viitor.
Vă pot spune de pe acum că şi în această serie avem parte de un triunghi amoros (nu foarte evidenţiat ca în alte serii) dar răspunsul întrebărilor referitoare la o relaţie între personajele Callie-Michael-Blake va apărea cel mai probabil în următorul volum. Cu toate că cuplul C-B pare să fie cel stabil, în urma unei întorsături de evenimente aflăm ceva de neimaginat despre Blake, fapt care schimbă cursul firesc al acţiunii.
Per total pot spune că Starters poate fi testat de cei iubitori de distopii. Nu i-am acordat notă maximă deoarece a fost ceva care nu s-a potrivit cu gusturile mele dar am apreciat faptul că, în ciuda faptului că am avut senzaţia la un moment dat că acţiunea este un pic ciudată în momentul contactului lui Callie cu lumea bogată, a doua jumătate a cărţii a abundat în momente interesante, întorsături de situaţie.
Din punctul meu de vedere protagonista, Callie, este un personaj puternic care ar da orice pentru a-l salva pe fratele său Tyler de la boala care îl acaparează pe zi ce trece. Riscul pe care aceasta şi-l asumă când merge la Destinaţii Speciale, şi speranţele pe care ea le are pentru obţinerea banilor de care are nevoie chiar şi după ce totul pare să o ia razna, demonstrează cât de mult ţine Callie la fratele său. Experimentele ciudate le care ia parte, sentimentele de dragoste pe care aceasta le nutreşte când se aşteaptă mai puţin, dorinţa ei de a îi salva pe cei neajutoraţi, îi construiesc un caracter puternic, dovedind suferinţa prin care aceasta trece din momentul morţii părinţilor ei. 
Citate:

“De data aceasta, visele mele au fost foarte ciudate. Tyler avea capul unui puişor de pasăre. În vis nu mi se părea deloc anormal, ci era pur şi simplu ceea ce era. Eu căutam seminţe pentru păsări – ca să-l hrănesc pe Tyler -, dar n-am putut găsi nimic. L-am strigat pe Michael, însă nu era în preajmă. Locuiam într-o fermă abandonată. Am ieşit în goană din hambar ca să-l caut şi am suit o scară în fânar. Când am ajuns sus, l-am găsit pe Michael cu o fată. Era Florina. Amândoi era întinşi în fân, înconjuraţi de sute de portocale.”

“Gardianul nu m-a zărit, fiindcă eram pe jumătate ascunsă de copac. S-a apropiat de Sara.

Gâtul ei şi un obraz îi erau înnegrite de ZipTaser. A deschis ochii şi s-a uitat la mine. Privirea îi era surprinsă, ca şi cum cineva îi jucase o farsă îngrozitoare. Ochii i-au lucit sticlos, apoi s-au închis.

S-a înmuiat cu totul şi a rămas nemişcată, cu capul inert şi corpul susţinut doar de sârmele ghimpate.

Nu, Sara! Rezistă, Sara!”

Puteţi găsi această carte la librăria online Libris ! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi carti online, Libris fiind o librarie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la carti in engleza. Puteţi găsi la această librarie aproape orice carte vă doriţi.